John hollandJohn Holland

The new flagship for Western Sydney University.

One Parramatta Square

One Parramatta Square (1PSQ) has set a benchmark for commercial property in Western Sydney and flagship for Western Sydney University (WSU). Located at the north eastern corner of the new $2.7 billion Parramatta Civic Precinct, 1PSQ was the first of a six-stage master plan led by Parramatta City Council to revitalise its CBD and attract new business.

The building spearheaded one of Australia's biggest urban renewal projects and supports the transition of Parramatta into a university city. The vertical campus uses innovative state-of-the-art technology with the latest collaborative learning spaces for teaching including tutorial rooms, lecture theatres, breakout spaces and offices.

Originally intended as an A-Grade 15 storey office building, 1PSQ was transformed into the new flagship campus for WSU through a rigorous process that tested the flexibility and resilience of the initial commercial base building design. As well as being the Principal Contractor for the main building, we were also responsible for the design and construction of WSU’s vertical campus, including a $40 million integrated fit-out across 11 levels, delivering first-class educational facilities for up to 10,000 students.

Designed as a 5 Star Green Star rating, the podium floors access a central eight-storey atrium space, drawing light into the building and creating a communal point for communication, interaction and circulation.

  • Customer
    Charter Hall / Western Sydney University
  • Location
    Parramatta, New South Wales
  • Specialisation
    Education & research
  • Start
    January 2015
  • End
    October 2016
John holland
John holland
John holland
John holland
John holland
The project's success can be credited to the collaborative approach taken by our team, which engaged customer and key stakeholders in the planning process through use of advanced Building Information Modelling (BIM) technology. The visibility BIM provided helped guide decision-making, creating opportunities to implement efficient and cost-effective solutions across different project lifecycle stages.
ARCHITECTUS_UWS_006984.jpg
The project features a ground-level public art installation, Allegory of a Cave, a modular sculpture made from suspended square blocks of varying heights and colours and fabricated from painted and brushed aluminium.

ACKNOWLEDGEMENT OF COUNTRY

John Holland pays respect to the Traditional Owners and Custodiams of the land on which we work and live, and their connections to land, sea and community. We pay our respect to their Elders past and present and extend that respect to all First Nations peoples today.